Zuid-Afrikaanse biltong

Afkomstig uit: Afrika

Toegevoegd door erwin op 2007-10-18 22:39:52

Biltong is Zuid-Afrikaans gedroogd vlees (rundvlees, struisvogel of wild). Biltong is een echte delicatesse voor veel Zuid-Afrikanen.

Aantal personen: 1+
Bereidingstijd bedraagt ongeveer: meer dan 2minuten

IngrediŽnten:

- 750ml witte wijnazijn
- 750ml water
- 3,5 kg Rundvlees in repen (Struisvogel of wild ook mogelijk) ongeveer 1,5cm dik en 7 Š 8 cm breed.
- 50 gram zout
- 25 gram gemalen koriander
- 25 gram Zwarte peper. Het liefst gekneusde korrels.
- 25 gram Bruine basterdsuiker

Benodigdheden:

- Grote schaal
- Een paar metalen vleeshaken
- Een droogrek
- Een ventilator (Voor constante luchtcirculatie).

Bereiding:

Meng de witte wijnazijn met het water in een maatbeker of een grote kan. Meng de bruine basterdsuiker, zwarte peper, gemalen koriander en het zout in een kom. Bedek de bodem van de schaal met een paar repen vlees. Besprenkel het vlees eerst met wat van de wijnazijn mix en bestrooi het daarna met een beetje van de specerijen mix. Maak vervolgens een nieuwe laag vlees. Besprenkel dit weer met een beetje wijnazijn en bestrooi het met een beetje van de specerijen mix.

Herhaal deze procedure tot al het vlees is gebruikt.

Bedek de schaal met een stuk plastic folie en laat het gedurende 6 uur in de koelkast staan. Na drie uur de repen even omdraaien, zodat de kruiden aan beide kanten goed intrekken.

Prik de repen vlees aan de vleeshaken zonder dat de stukken vlees elkaar raken en hang ze aan het droogrek. Laat het vlees voor 3 Š 4 dagen drogen in een afgesloten ruimte. Probeer een constante circulatie van warme lucht te creŽren met de ventilator.

Snij als laatst het vlees in de gewenste reepjes.

Extra info: