Recepten uit Australische keuken.

Net als de Amerikaanse keuken kan men ook van de Australische keuken moeilijk zeggen, dat is nou typisch Australisch. Vandaag de dag bevatten gerechten uit de Australische keuken invloeden uit zoveel verschillende delen van de wereld, dat men nauwelijks kan spreken van echt Australische recepten. De Australische keuken van nu wordt ook wel de ĎMod ozí genoemd. Oftewel de moderne Australische keuken.

Kangaroe Lasagne -   afkomstig uit: Australie
Toegevoegd op: 2008-05-08 16:06:25
Wanneer u van plan bent om Australische Kangaroe recepten op tafel te zetten, zorgt u er dan voor dat de u de kangaroe niet verder dan medium doorbakken serveert. Bij dit gerecht, Australische kangaroe lasagne, ligt het echter iets anders. Het vlees wordt namelijk gesmoord in een saus, waardoor het vlees niet zo snel zal uitdrogen als op de grill of BBQ.
Vet: Gram - Eiwit: Gram - Koolhydraten: Gram - Energie: Gram
Brandy saus -   afkomstig uit: Australie
Toegevoegd op: 2008-05-01 22:14:51
Australische Brandy saus.
Vet: Gram - Eiwit: Gram - Koolhydraten: Gram - Energie: Gram
Apple Crumble -   afkomstig uit: Australie
Toegevoegd op: 2008-02-26 22:21:14
In AustraliŽ heb ik een aantal keren gezien hoe dit overheerlijke apple crumble gemaakt wordt. (en daarna natuurlijk geholpen met opeten!). Iedere keer weer verbaasde het me hoe snel en gemakkelijk het recept was.
Vet: Gram - Eiwit: Gram - Koolhydraten: Gram - Energie: Gram
Banaan in chocoladesaus -   afkomstig uit: Australie
Toegevoegd op: 2008-02-25 16:38:20
Vroeger werd dit gerecht als tussendoortje gegeten. Tegenwoordig is dit tussendoortje uit de Australische keuken ook vaak als nagerecht terug te vinden op de menukaart.
Vet: Gram - Eiwit: Gram - Koolhydraten: Gram - Energie: Gram
Tonijn OriŽntaal -   afkomstig uit: Australie
Toegevoegd op: 2008-02-25 16:08:41
Australische Tonijn OriŽntaal. Heerlijk tonijn gerecht met ananas. Geserveerd met rijst.
Vet: Gram - Eiwit: Gram - Koolhydraten: Gram - Energie: Gram
Kangoeroefilet in Teriyaki saus -   afkomstig uit: Australie
Toegevoegd op: 2007-12-03 18:43:32
Kangoeroe werd in de oude Australische keuken al gebruikt in vele recepten. Toch is het vlees niet bij alle aussies een populair ingrediŽnt bij de gerechten.
Vet: Gram - Eiwit: Gram - Koolhydraten: Gram - Energie: Gram
Lam met Bergpeper en Pruimenchutney -   afkomstig uit: Australie
Toegevoegd op: 2007-05-11 21:22:23
Lam met Bergpeper en Pruimenchutney.
Vet: Gram - Eiwit: Gram - Koolhydraten: Gram - Energie: Gram
Australische Visburger -   afkomstig uit: Australie
Toegevoegd op: 2007-05-11 21:16:57
Australische Visburger.
Vet: Gram - Eiwit: Gram - Koolhydraten: Gram - Energie: GramRecepten Resultaat:    1234567891011  Volgende>>

Meer over gerechten uit de Australische keuken.


Behalve dat moeilijk te vertellen is wat nou de echte Australisch keuken is heeft het overigens verder geen gelijkenis met de Amerikaanse keuken. De Ďmod ozí mag dan nu de afgelopen tien jaar een beetje bekendheid krijgen, de bushtuckers bestaan al een aantal duizenden jaren. Bushtuckers is een algemene benaming voor recepten van de Aboriginals (de oorspronkelijke bewoners van AustraliŽ).

De Aboriginals, vroeger ook wel austraalnegers genoemd, waren jagers. Aan landbouw en veeteelt werd niet gedaan. Alles wat gegeten werd kwam van het land. De aboriginals zijn de langst bestaande bevolkingsgroep op aarde. De oudste gevonden sporen van deze bevolkingsgroep dateren uit het einde van de ijstijd.

Het lijkt dus voor de hand liggen om de gerechten van de aboriginals de Australische keuken te noemen. Gelukkig is dit niet helemaal het geval aangezien we eigenlijk niet kunnen spreken van een aboriginals keuken. De keuken stelt namelijk niet zo heel erg veel voor. De aboriginals plukken al hun eten van het land, specerijen en voedingsmiddelen heeft het landschap genoeg te bieden. In AustraliŽ wordt dit ook wel de bush genoemd waar weer de benaming voor de gerechten van de aboriginals van afgeleid is, bushtuckers. Bushtuckers zijn gerechten die bestaan uit specerijen, waren en voedingsmiddelen die van het land komen zoals knollen, uien, larven, struisvogels en kangoeroes. De groenten worden vaak rauw gegeten en in sommige gevallen opgewarmd boven een kampvuurtje. Af en toe werd er ook nog wel eens vis of eend gevangen.

Begin van de 17e eeuw waren het de Nederlanders die het land voor het eerst ontdekten. De Duyfken was een Nederlands VOC schip. Met dit schip waren de Nederlanders de eerste Europeanen die voet aan wal zetten op het Australische land. Tien jaar later was het voor de tweede keer een Nederlands schip dat AustraliŽ aandeed. Het is dan ook gek te noemen dat we weinig Nederlandse invloeden terug vinden in de Australische keuken. De eerste invloeden van Europese bodem die we terug vinden, in wat we tegenwoordig de Australische keuken noemen, zijn van Engelse afkomst.

Ongeveer 150 jaar later pas in 1768 waren het de Engelsen die voor het eerst voet aan land zetten in AustraliŽ. Zij maakten van AustraliŽ een strafkolonie, nadat de Verenigde Staten onafhankelijk werden. De gevangenen werden aan land gezet op een groen stukje van AustraliŽ. Daar konden ze hun eigen huizen gaan bouwen en moesten ze er zelf ook voor gaan zorgen dat het in de keuken allemaal goed kwam. Dit gedeelte noemen we tegenwoordig Sydney ťťn van de grootste steden van AustraliŽ. Later wilden ook de vrije Engelsen graag in dit land wonen. Zij konden een stuk grond kopen van de Engelse overheid.

Toen de vrije Engelsen overkwamen naar AustraliŽ kwamen ook de Engelse boerengerechten mee. De engelse Pieís, patatoís, lamb en de jam pudding worden heden ten dage gezien als de basis van de Australische keuken en de eerste invloeden in de Ďmod ozí. Veel later waren het de Duitsers die wat meer maakten van de Australische keuken gevolgd door de Grieken en de Italianen. Met onder andere de gekruide worst en het traditionele gebak van de Duitsers, de feta en de olijfolie van de Grieken en de pastaís van de Italianen begon de Australische keuken eindelijk een beetje vorm en smaak te krijgen.

Tegenwoordig zijn het de Australische koks die wereldwijd een beetje toonaangevend zijn wanneer het aankomt op het zogenaamde Ďfushion kokení, het mixen van de verschillende wereldkeukens. Eigenlijk is de Australische keuken de laatste tien jaar pas echt een keuken te noemen. Een keuken die wereldwijd enorm in opmars is sinds ook de Aziatische invloeden terug te vinden zijn in de gerechten. Door het mixen van de Aziatische kruiden met de gerechten uit de Europese keuken en de eeuwenoude recepten van de aboriginals ontstaan er compleet nieuwe gerechten, waardoor de Australische keuken de laatste jaren steeds meer aan populariteit wint.

In de Australische keuken vindt u een aantal voortreffelijke recepten terug die absoluut de moeite waard zijn. Probeer de recepten uit en laat ons weten wat u er van vindt. Heeft u zelf misschien Australische recepten of andere lekkere gerechten? Wij stellen het op prijs als iemand zijn eigen recepten, op deze website wil delen met anderen.

Lid worden is gratis!!!

Receptenwereld.nl | Recepten | Toevoegen | Nieuws | Registreren | Zoeken | Links | Login